Jak zapewnić, w przypadku konkursu dwuetapowego, tajność prac konkursowych, jeżeli prace te mają być wykonane na podstawie opracowań studialnych wyłonionych w pierwszym etapie (jaki ma być zakres takich opracowań?).
Zamawiający musi bowiem wiedzieć kto złożył opracowanie studialne, aby wiedzieć który z uczestników konkursu ma złożyć pracę konkursową. Praca konkursowa zaś ma być wykonana na podstawie opracowania studialnego, a zatem można zidentyfikować od razu, przed rozkodowaniem, autora takiej pracy.
Jak sprawdzić wymagany warunek np. dwukrotnego doświadczenia w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia?
Czy warunek musi być spełniony samodzielnie przez każdego z wykonawców, tzn. każdy "w całości" wykonał dwa zamówienia czy też łącznie?
Jak podejść do sytuacji gdzie w SIWZ wydanej pod rządami starej ustawy, zamówienia uzupełniające przewidziane były w wielkości do 20%, a aktualnie tj. pod rządami nowej ustawy chcemy skorzystać z zamówień uzupełniających?
Czy przysługuje mi prawo skorzystania z nowego progu 50 %, czy powinniśmy oprzeć się tylko na podstawie 20 % zapisanej w SIWZ ?
Czy, pomimo braku zapisu ustawowego w art. 38 ust. 1 i ust. 2 dotyczącego udzielania odpowiedzi na pytania Wykonawców, należy również im odpowiedzieć, czy wystarczy odpowiedzi z treścią zapytania skierować jak
mówi ustawa do tych wykonawców, którym przekazano SWIZ, jak też na stronę internetową, czy też wysłać również tym, którzy pytają?
Czy można w drodze aneksu przedłużyć na czas nieoznaczony - okres trwania (obowiązywania) udzielonej na program komputerowy licencji w świetle art. 143 ust. 1 pkt 5
tj. możliwości zawierania umów dotyczących udzielenia licencji na czas nieoznaczony? Czy też należy to uczynić tylko w drodze nowego, odrębnego postępowania?
Co zrobić i czy zapisywać na etapie SIWZ w przypadku przetargu ograniczonego, zasady kwalifikacji w sytuacji, gdy np. dopuszcza się pięciu wykonawców, a ilość punktów równą mojej pozycji 5 spełnia większa ilość wykonawców?
Zgodnie z treścią druku ZP-403, w sekcji II. 1.5 należy podać całkowitą końcową wartość zamówienia (bez VAT). Jak należy rozumieć ów „całkowitą końcową wartość zamówienia (bez VAT)”?
Czy treść art. 92 ustawy Prawo zamówień publicznych dotyczący informowania o wyborze najkorzystniejszej oferty dotyczy też trybu zamówienia z wolnej ręki, gdzie nie mamy do czynienia z typową ofertą?
Od jakiej wartości należy ustalić kwotę wadium w przypadku zamówień, co do których Zamawiający przewidział w SIWZ udzielenie zamówienia uzupełniającego?
Zgodnie bowiem z przepisem art. 45 ust. 4 ustawy Prawo zamówień publicznych: Zamawiający określa kwotę wadium w granicach 0,5 % do 3 % WARTOŚCI ZAMÓWIENIA. W
odniesieniu do przedmiotowego przypadku, w myśl przepisu art. 32 ust. 3: Jeżeli zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 lub art. 134 ust.6 pkt 3 i 4, przy ustalaniu wartości zamówienia uwzględnia się wartość zamówień uzupełniających. Jednocześnie przypadek
"zamówienia podstawowego wraz z zamówieniem uzupełniającym" (tak jak dwa inne, choć pod względem określania wartości zamówienia analogiczne do omawianej sytuacji przypadki) nie został odrębnie uregulowany w zakresie ustalania kwoty wadium w art. 45 ust. 5 ustawy Prawo zamówień publicznych. Czy zatem, na etapie udzielania zamówienia podstawowego (udzielenie zamówienia uzupełniającego ma charakter zdarzenia przyszłego i niepewnego, fakultatywnego) kwotę wadium ustalamy - zgodnie z brzmieniem art. 45 ust. 4 - od wartości zamówienia rozumianej jako suma wartości zamówienia podstawowego i uzupełniającego (art. 32 ust. 3)?
Czy Zamawiający powinien wymagać w SIWZ aby dołączone do oferty pełnomocnictwo miało postać oryginału lub kopii poświadczonej notaralnie
za zgodność z oryginałem, czy też może wymagać oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez mocodawcę, samego pełnomocnika umocowanego tymże pełnomocnictwem, radcę prawnego, adwokata?