Serwis NowePrzetargi.pl używa plików cookies (ciasteczek). Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszego serwisu, np. zapamiętywanie preferencji i ustawień na naszych stronach lub zbieranie
informacji dotycz±cych statystyki odwiedzin serwisu. Korzystanie z serwisu NowePrzetargi.pl jest jednoczesnym wyrażeniem zgody na używanie plików cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przegl±darki.
Przeczytaj nasz± politykę prywatnosci. W każdej chwili można zmienić ustawienia w przegl±darce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.  zamknij
Przelicznik EURO
w Zamówieniach:
4,3117
Obowiązek stosowania ustawy Pzp od:
kwoty 30.000 EURO, czyli 129.351 zł
Najczęściej zadawane pytania - ZAMAWIAJĄCY

Czy protest na czynność lub zaniechanie Zamawiającego może być przesłany faksem?

UWAGA - opracowano na podstawie stanu prawnego sprzed nowelizacji ustawy Prawo Zamówien Publicznych z dnia 7 kwietnia 2006 roku
UWAGA - opracowano na podstawie stanu prawnego sprzed nowelizacji ustawy Prawo Zamówien Publicznych z dnia 7 kwietnia 2006 roku

Poprzedni stan prawny to umożliwiał, obecny - nie. Na podstawie obowiązujących obecnie przepisów pojawiają się interpretacje, zgodnie z którymi skuteczne wniesienie protestu w ustawowym, siedmiodniowym, terminie możliwe jest jedynie w formie pisemnej. Odwołują się one do brzmienia art. 180 ust. 1 ustawy z 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych zgodnie z którym wobec czynności podjętych przez Zamawiającego w toku postępowania oraz w przypadku zaniechania przez Zamawiającego czynności, do której jest obowiązany na podstawie ustawy, można wnieść pisemny protest do Zamawiającego. Ustawa wymaga, aby protest wniesiony był w formie pisemnej. Wniesienie protestu w innej formie stanowi uchybienie przepisowi art. 180 Prawa zamówień publicznych, a dokładnie niezachowanie wymaganej przepisem formy. Sankcje w tym zakresie określają przepisy k.c. Art. 73 § 1 k.c. stanowi: "jeżeli ustawa zastrzega dla czynności prawnej formę pisemną, czynność dokonana bez zachowania zastrzeżonej formy jest nieważna tylko wtedy, gdy ustawa przewiduje rygor nieważności". Nie ulega wątpliwości, że przepisy Prawa zamówień publicznych takiego rygoru nie formułują. Wniesienie zatem protestu drogą faksową, mimo iż nieprawidłowe, będzie skuteczne. Co prawda, art. 9 ust. 1 Prawa zamówień publicznych wyraża zasadę pisemności postępowania, ale nie zostanie ona naruszona w przypadku, gdy protest niezwłocznie po jego nadaniu faksem zostanie w formie pisemnej przesłany pocztą lub dostarczony bezpośrednio do siedziby Zamawiającego. W świetle powyższego, za prawidłowe uznać należy zachowanie Wykonawcy polegające na złożeniu w ustawowym terminie protestu drogą faksową, a następnie niezwłoczne jego potwierdzenie na piśmie. Analogiczne do tego rozumowanie w zakresie skuteczności składania oświadczeń woli drogą faksową, w sytuacji gdy przepisy wymagają formy pisemnej, zostało również przeprowadzone przez Sąd Najwyższy w uchwale z 2 października 2002 r. (sygn. III PZP 17/02; publ. OSNP z 2003 r. nr 20, poz. 481).

Strona nr: [ 1 ]
Nowe przetargi
Najbliższe szkolenia
Nowe przetargi
Bezpłatny newsletter
Nowe przetargi
Ostatnio dodane pliki
tel./fax 0 801 889 888, e-mail: redakcja@noweprzetargi.pl
Noweprzetargi 2009 - Wszelkie prawa zastrzeżone

Rejestr Instytucji Szkoleniowych nr 2.18/00040/2007
Wpis do ewidencji jednostek upoważnionych do organizowania i prowadzenia szkoleń w służbie cywilnej prowadzonej przez Urząd Służby Cywilnej w Warszawie