Serwis NowePrzetargi.pl używa plików cookies (ciasteczek). Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszego serwisu, np. zapamiętywanie preferencji i ustawień na naszych stronach lub zbieranie
informacji dotycz±cych statystyki odwiedzin serwisu. Korzystanie z serwisu NowePrzetargi.pl jest jednoczesnym wyrażeniem zgody na używanie plików cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przegl±darki.
Przeczytaj nasz± politykę prywatnosci. W każdej chwili można zmienić ustawienia w przegl±darce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.  zamknij
Przelicznik EURO
w Zamówieniach:
4,3117
Obowiązek stosowania ustawy Pzp od:
kwoty 30.000 EURO, czyli 129.351 zł
Przegląd prasy - wybrane z tygodnia
W sekcji Przegląd prasy – wybrane z tygodnia chcemy zwrócić uwagę na najciekawsze artykuły prasowe z zakresu zamówień publicznych, jakie ukazały się na przestrzeni ostatniego tygodnia. Nasza redakcja na bieżąco śledzi prasę specjalistyczną jak i tą ogólnie dostępną. Staramy się aby nie umknęły nam żadne istotne informacje z zakresu zamówień publicznych. Szczególnie interesujące pozycje przedstawiamy poniżej w formie skróconej z dokładnym podaniem źródła, gdzie znaleźć można pełna wersję artykułu.

Tydzień 23. (4 czerwca - 10 czerwca 2007 roku)

Temat: Zamawiający będzie mógł zawrzeć umowę po upłynięciu terminu związania ofertą

Czy po upłynięciu terminu związania ofertą zamawiający może zawrzeć umowę o udzielenie zamówienia publicznego? W obecnym stanie prawnym jednoznaczna odpowiedź na to pytanie budzi pewne kontrowersje. Ustawodawca podczas prac nad ostatnią nowelizacją dostrzegł ten problem i dodał przepis art. 94 ust. 1a, zgodnie z którym umowa o zamówienie publiczne może zostać zawarta po upływie terminu związania ofertą, jeżeli zamawiający przekazał wykonawcom informację o wyborze oferty przed upływem terminu związania ofertą, a wykonawca wyraził zgodę na zawarcie umowy na warunkach określonych w złożonej ofercie. Brzmienie przepisu wskazuje, że wykonawca, którego oferta została wybrana, musi wyrazić zgodę na zawarcie umowy po terminie związania ofertą , ale czy zamawiający ma obowiązek zwrócić się do wykonawcy o wyrażenie zgody na zawarcie umowy, czy też tylko ma taką możliwość?

Temat: Zamawiający będzie mógł zawrzeć umowę po upłynięciu terminu związania ofertą

Czy po upłynięciu terminu związania ofertą zamawiający może zawrzeć umowę o udzielenie zamówienia publicznego? W obecnym stanie prawnym jednoznaczna odpowiedź na to pytanie budzi pewne kontrowersje. Ustawodawca podczas prac nad ostatnią nowelizacją dostrzegł ten problem i dodał przepis art. 94 ust. 1a, zgodnie z którym umowa o zamówienie publiczne może zostać zawarta po upływie terminu związania ofertą, jeżeli zamawiający przekazał wykonawcom informację o wyborze oferty przed upływem terminu związania ofertą, a wykonawca wyraził zgodę na zawarcie umowy na warunkach określonych w złożonej ofercie. Brzmienie przepisu wskazuje, że wykonawca, którego oferta została wybrana, musi wyrazić zgodę na zawarcie umowy po terminie związania ofertą , ale czy zamawiający ma obowiązek zwrócić się do wykonawcy o wyrażenie zgody na zawarcie umowy, czy też tylko ma taką możliwość?

Więcej czytaj w Rzeczpospolitej z dnia 5 czerwca 2007 roku.



Temat: Najważniejsze zmiany w prawie zamówień publicznych

Próg stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych został podniesiony ponaddwukrotnie z obecnych 6 do 14 tys. euro. Postępowania będą przebiegać szybciej i sprawniej dzięki rozszerzeniu możliwości stosowania procedury uproszczonej. Kierownik zamawiającego będzie miał obowiązek powołać komisję, jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty progów unijnych. Wkrótce spory z zakresu zamówień publicznych będą rozpatrywać zawodowi arbitrzy z Krajowej Izby Odwoławczej (KIO)....

Więcej czytaj w Gazecie Prawnej 6-7 czerwca 2007 roku.



Temat: Na co zwrócić uwagę przy zamówieniach poniżej 14 tys. euro

Podwyższeniu do 14 tys. euro uległ próg, powyżej którego trzeba stosować przepisy prawa zamówień publicznych. Jak prawidłowo wydatkować środki publiczne poniżej tej kwoty i nie narazić się na zarzut łamania prawa? Jaki jest sposób postępowania po podwyższeniu progu?...

Więcej czytaj w Gazecie Prawnej 6-7 czerwca 2007 roku.



Temat: Jak powinny być uzupełniane dokumenty

Jakie dodatkowe dokumenty będzie musiał przedstawić wykonawca zamawiającemu? Czy zgodnie z nowymi przepisami dokumenty składane przez wykonawcę wraz z ofertą czy wnioskiem o dopuszczenie do udziału w postępowaniu podlegają uzupełnieniu w trybie art. 26 ust. 3 prawa zamówień publicznych?...

Więcej czytaj w Gazecie Prawnej 6-7 czerwca 2007 roku.



Temat: Polskie firmy zdobywają europejskie rynki

Dzięki wejściu do UE jest nam łatwiej nie tylko uzyskiwać informacje o przetargach, ale też realizować zamówienia w innych krajach. Polscy przedsiębiorcy wygrali w 2006 roku 46 przetargów w krajach UE (2005 roku - 42, a w 2004 roku - 13), natomiast od początku 2007 roku uzyskali 21 kontraktów na ponad 32 mln euro. Większość zamówień dotyczy dostaw lub usług, nie wiedzie się nam zaś na rynku budowlanym. Najbardziej interesujące są rynki Czech, Słowacji, Litwy i Węgier, ważne miejsce zajmują Niemcy, Belgia i Szwecja.

Więcej czytaj w Gazecie Prawnej 4 czerwca 2007 roku.



Strona nr: [ 1 ]
Nowe przetargi
Najbliższe szkolenia
Nowe przetargi
Bezpłatny newsletter
Nowe przetargi
Ostatnio dodane pliki
tel./fax 0 801 889 888, e-mail: redakcja@noweprzetargi.pl
Noweprzetargi 2009 - Wszelkie prawa zastrzeżone

Rejestr Instytucji Szkoleniowych nr 2.18/00040/2007
Wpis do ewidencji jednostek upoważnionych do organizowania i prowadzenia szkoleń w służbie cywilnej prowadzonej przez Urząd Służby Cywilnej w Warszawie