Serwis NowePrzetargi.pl używa plików cookies (ciasteczek). Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszego serwisu, np. zapamiętywanie preferencji i ustawień na naszych stronach lub zbieranie
informacji dotycz±cych statystyki odwiedzin serwisu. Korzystanie z serwisu NowePrzetargi.pl jest jednoczesnym wyrażeniem zgody na używanie plików cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przegl±darki.
Przeczytaj nasz± politykę prywatnosci. W każdej chwili można zmienić ustawienia w przegl±darce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.  zamknij
Przelicznik EURO
w Zamówieniach:
4,3117
Obowiązek stosowania ustawy Pzp od:
kwoty 30.000 EURO, czyli 129.351 zł
Zamówienia publiczne - studium przypadku
Ustawa regulująca zagadnienie zamówienia publicznego rodzi liczne wątpliwości wśród podmiotów podlegających obowiązkowi jej stosowania. Czytelnicy często zwracają się do nas z problemami. Opisują skomplikowane stany faktyczne i proszą o pomoc. Staramy się odpowiadać na Państwa wątpliwości - w miarę możliwości przytaczamy wybrane stany faktyczne i sugerujemy dobór odpowiednich rozwiązań. Poniżej zamieszczamy kilka ciekawych sytuacji. Zachęcamy do lektury.

W jaki sposób rozstrzygnąć kwestię braku zaległości podatkowych w przetargu nieograniczonym?

Planuję wziąć udział w przetargu nieograniczonym ale mam pewne kłopoty z uregulowaniem zaległości podatkowych. Dopiero za miesiąc będę miała stosowne środki finansowe pozwalające na ich zapłacenie. Zamawiający poinformował mnie, że jeśli nie dołączę do swojej oferty zaświadczenia o niezaleganiu z podatkami, to wezwie mnie do jego uzupełnienia.

PYTANIE: Czy to prawda, że wystarczy, jeśli nie będę miała zaległości na dzień wystawienia zaświadczenia, który może mieć miejsce po upływie terminu na składanie ofert, ale przed terminem ich uzupełnienia?

.................................................

ANALIZA i ROZWIĄZANIE

Po dniu 11 czerwca 2007 roku, tj. po wejściu w życie ustawy z dnia 13 kwietnia 2007 roku o zmianie ustawy – Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw (DZ.U z dnia 11 maja 2007 roku Nr 82, poz. 560) decydujące znaczenie ma końcowa data terminu wyznaczonego do uzupełnienia dokumentów.


.................................................


Planuję wziąć udział w przetargu nieograniczonym ale mam pewne kłopoty z uregulowaniem zaległości podatkowych. Dopiero za miesiąc będę miała stosowne środki finansowe pozwalające na ich zapłacenie. Zamawiający poinformował mnie, że jeśli nie dołączę do swojej oferty zaświadczenia o niezaleganiu z podatkami, to wezwie mnie do jego uzupełnienia.

PYTANIE: Czy to prawda, że wystarczy, jeśli nie będę miała zaległości na dzień wystawienia zaświadczenia, który może mieć miejsce po upływie terminu na składanie ofert, ale przed terminem ich uzupełnienia?


.................................................

ANALIZA i ROZWIĄZANIE

Po dniu 11 czerwca 2007 roku, tj. po wejściu w życie ustawy z dnia 13 kwietnia 2007 roku o zmianie ustawy – Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw (DZ.U z dnia 11 maja 2007 roku Nr 82, poz. 560) decydujące znaczenie ma końcowa data terminu wyznaczonego do uzupełnienia dokumentów.




Zgodnie z treścią art. 26 ust. 3 ustawy zamawiający wzywa wykonawców, którzy w określonym terminie nie złożyli oświadczeń lub dokumentów lub którzy złożyli dokumenty zawierające błędy, do ich uzupełnienia w wyznaczonym terminie.

Należy przy tym pamiętać, że obowiązek ten nie dotyczy sytuacji, gdy mimo uzupełnienia oferta wykonawcy i tak podlega odrzuceniu lub konieczne byłoby unieważnienie postępowania. Oświadczenia lub dokumenty powinny potwierdzać spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu oraz spełnianie przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego, nie później niż w dniu wyznaczonym przez zamawiającego jako termin uzupełnienia oświadczeń lub dokumentów.

Jeśli więc termin składania ofert w postępowaniu będzie upływał np. 30 sierpnia, a zamawiający wyznaczy dodatkowy termin do uzupełnienie dokumentów na 6 września, to wystarczy zaświadczenie wystawione przez urząd skarbowy, np. 4 września, potwierdzające na ten dzień nieposiadanie zaległości podatkowych.

[ podyskutuj z nami na forum ]

Strona nr: [ 1 ]
Nowe przetargi
Najbliższe szkolenia
Nowe przetargi
Bezpłatny newsletter
Nowe przetargi
Ostatnio dodane pliki
tel./fax 0 801 889 888, e-mail: redakcja@noweprzetargi.pl
Noweprzetargi 2009 - Wszelkie prawa zastrzeżone

Rejestr Instytucji Szkoleniowych nr 2.18/00040/2007
Wpis do ewidencji jednostek upoważnionych do organizowania i prowadzenia szkoleń w służbie cywilnej prowadzonej przez Urząd Służby Cywilnej w Warszawie