Serwis NowePrzetargi.pl używa plików cookies (ciasteczek). Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszego serwisu, np. zapamiętywanie preferencji i ustawień na naszych stronach lub zbieranie
informacji dotycz±cych statystyki odwiedzin serwisu. Korzystanie z serwisu NowePrzetargi.pl jest jednoczesnym wyrażeniem zgody na używanie plików cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przegl±darki.
Przeczytaj nasz± politykę prywatnosci. W każdej chwili można zmienić ustawienia w przegl±darce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.  zamknij
Przelicznik EURO
w Zamówieniach:
4,3117
Obowiązek stosowania ustawy Pzp od:
kwoty 30.000 EURO, czyli 129.351 zł
Zamówienia publiczne - studium przypadku
Ustawa regulująca zagadnienie zamówienia publicznego rodzi liczne wątpliwości wśród podmiotów podlegających obowiązkowi jej stosowania. Czytelnicy często zwracają się do nas z problemami. Opisują skomplikowane stany faktyczne i proszą o pomoc. Staramy się odpowiadać na Państwa wątpliwości - w miarę możliwości przytaczamy wybrane stany faktyczne i sugerujemy dobór odpowiednich rozwiązań. Poniżej zamieszczamy kilka ciekawych sytuacji. Zachęcamy do lektury.

Czy można zmodyfikować ustalone na wstępie kryteria oceny ofert?

W trybie negocjacji bez ogłoszenia, w wyniku przeprowadzonych negocjacji okazało się ,że zamawiający powinien zmodyfikować ustalone na wstępie kryteria oceny ofert określone w zaproszeniu do negocjacji nie zaś w SIWZ, która po raz pierwszy pojawia się dopiero po przeprowadzonych negocjacjach.

PYTANIE: Czy w związku z tym, iż art. 38 ust. 5 mówi wprost o zakazie modyfikacji i wyłącznie w siwz kryteriów, warunków udziału w postępowaniu oraz sposobu oceny spełniania tych warunków, można uznać iż w opisanym przypadku dopuszczalne jest modyfikowanie wymienionych powyżej elementów w trybie negocjacji bez ogłoszenia po przeprowadzonych negocjacjach?

.................................................

ANALIZA i ROZWIĄZANIE

Ustawodawca nie wprowadził w sposób jednoznaczny zakazu zmiany kryteriów oceny ofert zawartych w zaproszeniu wykonawców do negocjacji. Zakaz przewidziany w art. 38 ust. 5 ustawy odnosi się do zmian w specyfikacji istotnych warunków zamówienia a nie zaproszeniu do negocjacji.

.................................................


W trybie negocjacji bez ogłoszenia, w wyniku przeprowadzonych negocjacji okazało się ,że zamawiający powinien zmodyfikować ustalone na wstępie kryteria oceny ofert określone w zaproszeniu do negocjacji nie zaś w SIWZ, która po raz pierwszy pojawia się dopiero po przeprowadzonych negocjacjach.

PYTANIE: Czy w związku z tym, iż art. 38 ust. 5 mówi wprost o zakazie modyfikacji i wyłącznie w siwz kryteriów, warunków udziału w postępowaniu oraz sposobu oceny spełniania tych warunków, można uznać iż w opisanym przypadku dopuszczalne jest modyfikowanie wymienionych powyżej elementów w trybie negocjacji bez ogłoszenia po przeprowadzonych negocjacjach?


.................................................

ANALIZA i ROZWIĄZANIE

Ustawodawca nie wprowadził w sposób jednoznaczny zakazu zmiany kryteriów oceny ofert zawartych w zaproszeniu wykonawców do negocjacji. Zakaz przewidziany w art. 38 ust. 5 ustawy odnosi się do zmian w specyfikacji istotnych warunków zamówienia a nie zaproszeniu do negocjacji.



Pomimo braku jednoznacznego zakazu zmiany kryteriów oceny ofert, możliwość dokonania ich zmiany należy rozważać w aspekcie respektowania zasad określonych w art. 7 ust. 1 ustawy (równe traktowanie i uczciwa konkurencja) w zakresie równego dostępu do informacji wszystkich uczestników postępowania. W oparciu o warunki udzielanego zamówienia przewidzianego w zaproszeniu do negocjacji, zaproszeni wykonawcy podejmują decyzję, czy przystąpić do postępowania. Warto zwrócić uwagę, iż do negocjacji bez ogłoszenia odpowiednie zastosowanie ma art. 60 ust. 1 ustawy, zgodnie z którym zamawiający zaprasza do negocjacji tylko tych wykonawców, z którymi prowadził negocjacje. Stąd też, wykonawca, który nie podejmuje negocjacji z powodu niekorzystnych warunków udzielania zamówienia przewidzianych w zaproszeniu do negocjacji eliminowany jest z postępowania. Zmiana warunków, które stały u podstaw takiej decyzji wykonawcy, mogłaby też wpłynąć na zmianę decyzji wykonawcy. Do trybu negocjacji bez ogłoszenia zastosowanie ma również art. 58 ust. 4, zgodnie z którym zamawiający ma obowiązek przekazywania wykonawcom na równych zasadach wszelkich wymagań, wyjaśnień i informacji, a także dokumentów związanych z negocjacjami.

Stąd też, pomimo braku jednoznacznego zakazu, uzasadnione wątpliwości budzi możliwość dokonywania zmian kryteriów oceny ofert po przeprowadzeniu negocjacji z zaproszonymi wykonawcami.

[ podyskutuj z nami na forum ]

Strona nr: [ 1 ]
Nowe przetargi
Najbliższe szkolenia
Nowe przetargi
Bezpłatny newsletter
Nowe przetargi
Ostatnio dodane pliki
tel./fax 0 801 889 888, e-mail: redakcja@noweprzetargi.pl
Noweprzetargi 2009 - Wszelkie prawa zastrzeżone

Rejestr Instytucji Szkoleniowych nr 2.18/00040/2007
Wpis do ewidencji jednostek upoważnionych do organizowania i prowadzenia szkoleń w służbie cywilnej prowadzonej przez Urząd Służby Cywilnej w Warszawie